Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Само за 2018 година успяхме да обновим с европейски средства шест образователни институции в града

Велико Търново. Три училища и три детски градини в старата столица бяха обновени с европейски средства само през 2018 година. Това за пореден път доказва, че образованието е приоритет в управлението на страната през настоящия мандат на правителството. Това заяви при откриването на форума „Европа в нашия дом” във Велико Търново кметът Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Панов припомни, че за образование в настоящия програмен период, който приключва през 2020 година, са осигурени над 624 млн. Обновените училища на територията на страната са над 420. В различни образователни проекти за квалификацията на преподавателите и учениците са вложени 350 млн.
„Националното сдружение на общините в Република България извървя много дълъг път, докато успя да осигури тези пари, но ние ще продължаваме да работим в тази насока, защото това е най-важното. С тези средства българската образователна инфраструктура се доближава до тази в останалите европейски страни, става модерна”, подчерта още Панов. Той даде Велико Търново и като пример за добрата връзка между образование и бизнес, които по думите му си сътрудничат много активно и ползотворно. Панов пожела успех на гражданския диалог.
Приветствие отправи и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който подчерта, че Велико Търново е много подходящо място за стартиране на поредица от срещи по темата, защото градът е образователен център и работи за развитието си в тази насока.
Поздрав към присъстващите отправи и министърът на образованието Красимир Вълчев, който подчерта, че ръководената от него структура успява да работи заедно с всички свои институционални партньори. „Всички имаме нужда от позитивен разговор за образование, поставяйки регионалните политики в европейския контекст”, каза още министър Вълчев. Във форума участват още зам.-министри, проф. Любомира Попова, областен управител на Велико Търново, кметове, директори и преподаватели, общественици.
Луиза ТРАНЧЕВА