Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „В. Търново очаква своя статут на историческа и духовна столица“ е заглавие от областния всекидневник „Янтра Днес”. Велико Търново очаква своя статут на “Историческа и духовна столица на България“. Официалното предложение на Инициативния комитет от видни великотърновци, които се обединиха около идеята, вече е предадено на народните представители от региона, които също единодушно застават зад каузата. Според източници на “Янтра Днес“ до дни ще бъде окомплектовано и внесено за разглеждане от Народното събрание.

„Областната дирекция на МВР отличник при разкриването на телефонните измами” е друго заглавие от ежедневника. Областната дирекция на МВР е на 12-то място в страната по разкриваемост на престъпленията, стана ясно отчет анализ за дейността на дирекцията през 2018 г.. Данните бяха изнесени от старши комисар Благородна Макева, зам.- директор на Главна дирекция „Национална полиция”. От името на висшето ръководство на МВР тя даде висока оценка за дейността на дирекцията и отчете сериозно намаление с около 12 % на кражбите и около 35 % на измамите.

„Откриха пролетен базар на традиционни занаяти и изкуства във Велико Търново“ е заглавие от страница три на ежедневника. “Над 70 домакинства сменят старите печки с европейско финансиране“ четем още на страници четири. На страница пет е публикуван материал със заглавие “Проф. Пламен Павлов представи новата си книга с истории от “Забравеното средновековие“.

На спортната страница на вестник „Янтра Днес“ четем “Младите етърци Захари Атанасов и Николай Николов – проектонационали“.

„40-те търновски благодетели, с чиито портрети шестват учениците на празника на старата столица “  е заглавие от първа страница на другия областен ежедневник “Борба“. Знаете ли чии портрети носят търновски ученици в шествието на 22 март? А на кого е идеята за това? И преди колко години за първи път е бил оформен този почетен блок? Вероятно не, защото кой обръща внимание на някакви избелели черно-бели портрети! Те обаче не са някакви, а са на бележити търновци, дарявали средства и имоти за града си и за поколенията след тях. А са 40, защото празникът на Велико Търново е свързан не само с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март или 9 март по стар стил 1230 г., но и с деня на Св. Четиридесет мъченици.

„Учителка от Панагюрище извеза знаме за династията Асеневци и го дари на музея“ е друга тема от ежедневника. Учителката от Панагюрище Елисавета Георгиева дари знаме, посветено на Асеневци, НА Регионалния исторически музей във Велико Търново. Г-жа Георгиева сама е извезала знамето по технологията, с която е работила някога Райна Княгиня.Три лъва, кръст, украсителни орнаменти и надписи, извезани със сърма има върху знамето, чийто фон е червен.

„Велико Търново празнува на 22 март вече 140 години“, „Антоанета Селенска става почетен гражданин на 18 г.“, „В. Търново кани на „Парти в парка“ с музика на живо и лазерно шоу“ са други заглавия от страниците на всекидневника.

“Виолетовите“ срещат лидера във Втора лига, двама юноши от школата се включиха в лагер на националния отбор“, “Горнооряховчанин стана световен вицешампион по муай тай“, “Пореден национален рекорд на Здравко Баблаков и 14 отличия за плувците на СК “Боляри 2009“ са заглавията от спортната страница на изданието.