8 185 лева бяха събрани от къщичката на сдружение „Приятели на животните ВТ” по време на Коледния базар

Велико Търново. 8 185 лева бяха събрани от къщичката на сдружение „Приятели на животните ВТ” по време на Коледния базар в парк „Марно поле“. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново председателят на сдружението Радостина Герганова. Тя уточни, че средствата са с близо 1500 повече от събраните през миналата година.

„Това е много успешна за нас кампания и се радваме, че хората продължават да ни подкрепят и да даряват все повече средства. 5 000 лева ще отидат за безплатна кастрация на бездомни женски котки. Това са около 1000 лв. повече от миналата година и означава, че ще могат да бъдат извършени около 75 броя безплатни кастрации. До края на месеца ще започнем да раздаваме талоните за кастрация, за да може хората да се възползват. 2 500 лева ще отидат за нуждите на приюта в с. Шемшево в зависимост от това от какво имат нужда – ваксини, медикаменти или други консумативи. Надяваме се тази година да успеем да реализираме идеята си за изграждане на заграждения за свободно пускане на кучета в приюта, за да може да се разхождат. Това е наша миналогодишна идея, но тогава средствата не ни стигнаха и не успяхме да намерим допълнително финансиране. Затова сега се надяваме с парите от базара да осъществим това начинание. Както всяка година малка част от парите ще отидат за приюта в Разград, който ни предостави благотворителни календари и магнитчета за продажба. Също така децата от СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново бяха изработили книжки за оцветяване с техни рисунки на кучетата от приюта. Парите от продажбата им ще ги дадем на децата от училището и те ще ги използват за техните инициативи за приюта, тъй като те са едни от най-редовните доброволци там и винаги измислят нещо положително за кученцата. Смятам, че средствата ще бъдат оползотворени успешно“, каза Радостина Герганова.

Тя отбеляза, че разходите на сдружението са постоянни и доброволците се опитват по всякакви начини да набавят средства за нуждаещите се животни. През 2020 г. „Приятели на животните ВТ“ продължават с две от редовните си кампании за набиране на средства за бездомните животни в региона – събиране на жълти стотинки и благотворителен базар за мартенички.

„И тази година ще продължим акцията за събиране на жълти стотинки, чрез която през изминалата 2019 година успяхме да съберем 1190 лева само от жълти стотинки като имаше и хора от други градове, които ни изпращаха. Радостно е, че хората помагат много. Почти всеки има вкъщи жълти стотинки и понякога се чуди какво да ги прави, а на нас тези пари са ни много необходими и успяваме малко по малко да съберем средства. Досега, благодарение на акцията, успяхме да платим лечението на няколко животни във ветеринарните клиники. Надяваме се, че през 2020 г. хората ще продължават да даряват жълти стотинки без значение 1-2 лева или по-голяма сума. Другото, по което ще работим, е изработването на тематични мартенички с котенца и кученца. От продажбата им ще събираме средства за лечение, тъй като имаме няколко животни в клиниките, както и седем кученца, прибрани в приемен дом, където пък трябва ваксини и обезпаразитяване“, обясни Герганова.

Рени АТАНАСОВА