Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Вековна къща в центъра Къпиново изгоря часове преди да бъде продадена“ е заглавие от областния всекидневник „Янтра Днес”. Вековна къща е изгоряла като факла тази нощта във великотърновското село Къпиново. Полицията разследва умишлен палеж на сградата, която е емблематична за селото. Триетажният имот е собственост на художника Доско Игликов, чиито син Иван Досков м.г. бе осъден от Специализирания съд на рекордните 7 г. затвор като тартор на наркогрупа във В. Търново.

“Дъждовете отнесоха пясъка от фугите на каменната настилка в кв. “Варуша“ е друго заглавие от ежедневника. Обилният дъжд, който превърна в реки улиците на В. Търново, отнесе пясъка, с който бяха запълнени фугите на кеманната настилка в старинния квартал “Варуша“. В резултат на това наредените камъни се разместват. Хората, живеещи в квартала, разказаха, че за пореден път се е наложило майсторите да ги запълват.

„Младите фотографи на Марина Чамуркова подредиха благотворителна изложба “ е заглавие от страница три на ежедневника. “Теч и смрад от канализация тормози великотърновци“ четем на страница четири. На страница пет е публикуван материал със заглавие “Емилия Топалова се състезава с красавици от цял свят в дисциплината “Бикини фитнес“.

На спортната страница на вестник „Янтра Днес“ четем “Симона Петкова мечтае женският футбол у нас да получи заслужено признание“.

„ Запалиха вековна къща на площада в Къпиново в деня за продан“ е заглавие от първа страница на другия областен ежедневник “Борба“. Вековна къща на площада в Къпиново изгоря като факла за броени часове в нощта срещу сряда. Огромният имот е трябвало да бъде продаден, а собственикът Д. Игликов е имал среща с брокер днес с уговорена цена за 50 000 лева, съобщи възмутеният кмет на селото Добрин Георгиев. Къщата е строена през 1911 г. от българин, който се е учил за строител в Румъния. Тя прилича на прогимназия, на два етажа, с джамали и цялата от дърво.

„102 000 лв. осигурени за археологически проучвания по трасето на автомагистрала Русе – Велико Търново“ е друга тема от ежедневника. Археолози от БАН кандидатстват за проучване на трасето на АМ Русе – Велико Търново, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Отворена оферта на Националния археологически институт с музей при БАН за издирване на археологически обекти по трасето на бъдещата автомагистрала Русе – Велико Търново. Осигурени са 102 000 лв. без ДДС, а срокът за извършването им е 35 календарни дни.

„Погром във Велико Търново след пороя: отнесени настилки, наводнени сгради, похабена стока в търговските обекти“, „Държавата даде пари за изчистване на островите и горичките на Янтра“ и „Десетокласници от СУ „Вела Благоева“ пресъздадоха в училището си двора на Гергана от „Изворът на Белоногата“ са други заглавия от страниците на всекидневника.

“Ралица Николова с три медала от държавното първенство по художествена гимнастика във В. Търново“, „23 отличия за горнооряховския „Хемус“ от „Кондор Къп“, “Бронз за локомотивци от държавното по плажен хандбал“ са заглавията от спортната страница на изданието.