Поредното издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим   подготвят в Котел

Поредното издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим   подготвят в Котел , съобщиха от общинския пресцентър.
Фестивалът в парк „Изворите“ в края на юни съчетава занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинарни изкуства, танци, музика и изложение на ръчно изтъкани котленски килими, както и демонстрация на тъкане на прав стан и боядисване на вълна.
Откриването на Фестивала ще бъде на 28 юни от 19.00 ч. с концерт на НУФИ „Филип Кутев“, Цветелина Христова и Деси Добрева. Вторият ден ще започне със Занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна.От 11 часа ще отворят врати импровизираните „Села на етносите“, в които хора от български, турски, каракачански и ромски етноси демонстрират своите ритуали, традиции и обичаи. Свои изпълнения ще представят самодейни състави от гостуващи и местни читалища. През целия ден ще има концерти на рок група „Крос“, ансамбъл „Българе“, рок група „Сигнал“ и др.
В рамките на фестивала ще се състои и Петата национална среща на лютиерите в България „Родолюбие“.
Идеята на фестивала е да обедини всички етноси, живеещи в общината, като всеки представи своите обичаи, традиционна кухня и облекло. Близо 14 000 души са посетили празника през 2018 година.