Падналите дъждове са допринесли за по-доброто състояние на пролетните земеделски култури, според експерта

Снимка: pixabay.com

Падналите дъждове са допринесли за по-доброто състояние на пролетните земеделски култури. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Виолета Иванова, главен експерт в Областната дирекция „Земеделие“ в Сливен.
Общо 44 400 декара в областта са засети с царевица за зърно, силажната царевица е 22 450 декара, маслодаен слънчоглед – 207 400 декара.
Състоянието на есенниците не може да се определи като много добро, смятат експертите. През април посевите са били редки, заради сушата. След дъждовете състоянието им се е подобрило, очаква се класовете да налеят зърно.
Общо засетите площи с пшеница в областта са 417 400 декара, ечемикът 73 850 декара, 720 декара са засятите площи с ръж, 8680 декара тритикале и 27 200 декара зимна маслодайна рапица.
След около седмица, когато зърното навлезе в технологична зрялост, ще започне жътвата, посочи Иванова. В момента пшеницата и ечемикът са в състояние на млечна зрялост. Необходимо е от областната дирекция да съобщят за състояние на восъчна зрялост, за да започне разжънване – изораване на противопожарни ивици между блоковете.