Виолета Иванова, Областната дирекция „Земеделие“ в Сливен: Общо 600 декара са напълно пропадналите площи в Сливенско след паднали градушки

Снимка: Община Велико Търново

Общо 600 декара са напълно пропадналите площи в Сливенско след паднали градушки на 16 и 31 май в общините Нова Загора и Сливен. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Виолета Иванова, главен експерт в Областната дирекция „Земеделие“ в Сливен.

Земеделските стопани са подали общо 63 заявления за площ 42 427 декара култури. Комисиите, направили огледи на място, са установили че на сто процента са унищожени 600 декара в община Нова Загора. Пропадналите култури са ечемик,слънчогледq пъпеши, дини, зеле, пшеница  и винени лозя. Частично засегнати са 35 600 декара насаждения в Нова Загора, а в Сливен – 5020 декара.

От Областната дирекция „Земеделие“ в Сливен са подали информацията в Министерството на земеделието. Обезщетенията ще бъдат формирани на база на това каква е културата и в какъв етап на развитие е била унищожена. По-голяма ще бъде сумата на стопаните, които имат застраховки.