83 лица са потърсили помощ от експертите в Кабинета за отказване от тютюнопушенето във Велико Търново от началото на годината

Снимка: Pixabay

Велико Търново. 83 лица са потърсили помощ от експертите в Кабинета за отказване от тютюнопушенето във Велико Търново от началото на годината. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Йорданка Илиева, завеждаща кабинета в Регионалната здравна инспекция. Консултираните лица са на възраст от 15 до 85 години като преобладават тези, които пушат от 1 до 10 цигари на ден, т.е. умерените пушачи. Повечето от изследвалите се са жени. Със затруднения в дишането са 11 лица, които са насочени към съответните специалисти.

Йорданка Илиева посочи, че все по-модерно сред младите хора е бездимното тютюнопушене. „Бездимните цигари могат да са по-безвредни, но няма достатъчно доказателства за вредите им в дългосрочен ефект. Разликата с обикновените цигари е в това, че те се нагряват до малка температура – 350 градуса, при което няма процес на горене, но също се отделят катрани, въглероден окис и никотин.“, посочи специалистът.

Надежда КРЪСТЕВА