Акад. Христо Григоров: БЧК започва да превежда на Община Хитрино събраните средства от благотворителната кампания на стойност над 2 млн. лева

 

 

Акад. Христо Григоров, председател на Българския червен кръст, в интервю за „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Над 2 милиона лева е общата сума, постъпила по сметката на националната благотворителна кампания на Българския червен кръст (БЧК) в помощ на пострадалото село Хитрино, което бе опустошено след експлозия на влакова композиция с цистерни през декември. Как ще се разпределят средствата и ще достигне ли наистина помощта до всеки, който се нуждае от нея? Мой пръв събеседник тази сутрин е председателят на Червенокръстката организация акад. Христо Григоров. Г-н Григоров, 12 000 лева на домакинство за строителен ремонт на 30-те разрушени къщи, по 3400 лева за електроуреди – достатъчни ли са тези суми, за да покрият наистина нуждите на хората? Наистина се направи един анализ – ще стигнат ли парите?

Христо Григоров: Във всеки един такъв случай, когато има бедствие в страната, а имаме много голям опит с това – и като се вземе и Бисер, и „Аспарухово“, Мизия – ние правим един Национален обществен съвет. Вътре влизат журналисти, влизат представители на обществото, православната черква, в конкретния случай – мюфтийството, за да може всичко да бъде трансперантно. Но конкретният случай вчера – това беше второ заседание на този Национален обществен съвет. На първото заседание ние решихме да отпуснем 160 000 лева от тази сума, за да може хората в продължение на зимата да имат по 40 000 лева на месец за цялото село за топла храна. Вчера разделихме пострадалите хора в три категории домакинства, на които къщите са изцяло унищожени. Вие казахте сумите – те са около 30 броя. Другите са около 70 къщи, които са сериозно пострадали. И третата група са около 200 къщи, които са с изпочупени прозорци и имат нужда от леки ремонти. Така че сумата, която вчера разпределихме, бе предложена от местния Обществен съвет в Хитрино в лицето на техния говорител – кмета на селото. Проведе се една нормална дискусия, коригирахме някои цифри, така че парите започват вече бавно да се прехвърлят на кметството. Това е другото решение – не БЧК да закупува и да дава, а средствата се дават на общината и вече местният Обществен съвет ще контролира реализирането на парите, така че там, на място, да отидат до всеки един, който има нужда. Отчетността беше уточнена – всеки месец този Обществен съвет ще ни изпраща една извадка за изразходваните реално суми с подписи на хората, с копия на фактурите. На този българин, който си е отворило сърцето и е дал 1 лев, трябва да бъде сигурен, че ще стигне до тези хора, на които помагаме.

Водещ: Да, хората могат да бъдат спокойни, тези, които са дарили, че наистина помощта им ще достигне там, където трябва. Казахте, Общината ще се грижи за разпределението на средствата, но ще се превеждат директно парични суми към тези хора или ще се заплаща за ремонтни дейности? Всъщност какво решение беше взето в тази посока?

Христо Григоров: Решението беше взето – ние превеждаме съответните суми на Общината. Не на едни път, на части, защото първата група хора, които са най-пострадали, на които къщите ги няма, не е необходимо сега да се превеждат суми за закупуване на електроматериали и за мебели. Това ще бъде направено, когато къщите бъдат построени или това ще стане може би след четири-пет месеца. Но сумите, които сега започваме да превеждаме, техният контрол, начинът на изразходването, това ще бъде вече решение на местния Обществен съвет. Днес, ако не се лъжа, омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова, която е и заместник-председател на този Обществен съвет, ще бъде в селото. Там ще се уточнят нещата. Контролът по отношение на средствата, бъдете убедени, 100% е осигурен.

Водещ: Казвате в близките няколко месеца – да разбирам ли, че това е крайният срок, в който трябва да предадете тези суми на кметство Хитрино?

Христо Григоров: Още от днес ние започваме да превеждаме парите, които са гласувани за втората и за третата група. За първата група – разбира се, първо къщите готови. Това вече не зависи от БЧК. Те се строят с други пари, по други фондове. Все пак сме зима, на всички е ясно, че зимата не може да се извършва строителство, така че и този въпрос ще бъде наблюдаван. Когато къщите са готови, вече тези средства ще бъдат предадени и на тази група от 30 семейства, които ще имат възможността вече новите къщи да ги оборудват с електроуреди, да си закупят всичко, което им е необходимо в тях. Нещата вчера бяха регулирани.

Водещ: Разбира се, това е най-важното. Вчера по време на вашето заседание беше повдигната и темата за частния бизнес в Хитрино. Много хора загубиха препитанието си след този трагичен инцидент. Всъщност такова обсъждане за подкрепа на евентуално тези хора, които са загубили поминъка си, има ли на дневен ред такова обсъждане или?

Христо Григоров: Този въпрос също беше дискутиран. Бе достигнато консенсусно решение най-напред да подсигурим хората, да могат да си влязат в къщите, да може да им се нормализира техния живот. Заделихме резерв някъде около 150 000 лева и Националният обществен съвет ще прецени и ще вземе решение, но сме готови да работим в тази посока. Това са хора, които все пак подсигуряват работна ръка, това са хора, на които трябва да се помогне, но това ще бъде в един по-късен етап. Нека най-напред да тръгнем да възстановяваме щетите и да можем да върнем вярата и надеждите на хората, които със сигурност са пострадали.

Водещ: Споменахте малко по-рано средствата, които отпуснахте за топъл обяд, който да бъде осигуряван на жителите на Хитрино. Докога ще продължи осигуряването на такава храна?

Христо Григоров: 160 000 лева – това са четири месеца. В момента се реализира програмата. Хората са много доволни. Също се контролира от нашия Червен кръст от регионална структура в Шумен. Така че и тази програма също се контролира. Хората действително имаха нужда от такава помощ. Много е важно тук да се отбележи – навсякъде може да се случи такъв инцидент. Но хубавото е, че в един такъв инцидент – и това не мога да не го споделя с вашия национален ефир – българина забравя политически и религиозни пристрастия, той се обединява и подава ръка и това говори, че въпреки усилията на някои хора неговата ценностна система да бъде разбита в последните години, това не става. Нашият народ е наследил от своите баби, дядовци, от родителите си това най-ценното нещо – да бъде готов да подава ръка, да бъде милосърден. Затова той заслужава огромна адмирация. Използвам националния ефир на Радио „Фокус“ да изкажа най-голяма благодарност на всички българи, които отвориха сърцето си и дадоха своята лепта. Разбира се, не само на българския народ – тук трябва да се изрази една голяма благодарност и на вас, медиите, защото благодарение на вас, много бързо тази информация стигна до българския народ и той протегна ръка. Ние активирахме наши номер 1466, банковата сметка. Тук също трябва да се каже също и за корпоративния бизнес. Половината от тези пари дойдоха по линията на различни фирми – нека да не споменаваме имената. Заключението е: българският народ е добър, с голямо сърце, на който винаги може да се разчита.

Водещ: Да се надяваме именно благодарение на тази подкрепа да успее Хитрино да се възстанови. Нека в края на нашия разговор да припомним продължава ли все още кампанията и всъщност как хората могат да дарят, освен на номера, който вече споменахте?

Христо Григоров: Кампанията ще продължава, тя е отворена. Разбира се, тя е със затихващи функции, защото съвсем нормално е с увеличаването на времето други неща възникват. Но кампанията е отворена, всеки, който иска, би могъл на 1466 да пусне един SMS, това е 1 левче. Също банковата сметка е отворена. Всеки може да отвори сайта на БЧК, да види банковите сметки и ако прецени, да помогне. Но пак искам да кажа – сумата от близо 2,1 милиона лева, която се събра за толкова кратко време, потвърждава това, което казах. И затова, драги приятели, благодаря ви и дано в бъдеще се срещаме не по такива поводи. Аз съм сигурен, че ако се наложи пак някъде да се обединим, ние отново ще сме заедно и отново ще протегнем а ръка на хората, една здрава ръка, която ще ги изправи и ще ги върне в живота. Благодаря ви.