Imany и Parov Stelar ще участват тази година във фестивалa „Франкофоли“ в Благоевград

Започна ли подготовката за фестивала „Франкофоли“ в Благоевград и каква ще бъде тазгодишната програма. Отговорите научихме от Христина Шопова, заместник-кмет хуманитарни дейности в Община Благоевград в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на радио „Фокус“.  

 

Фокус: Госпожо Шопова, започна ли вече подготовката за „Франкофоли“ , за самото събитието и програмата, има ли новини в аванс?

Христина Шопова: Разбира се, че започна. Знаете, едно такова голямо събитие няма как да не започне подготовката веднага след завършването на фестивала. Водихме преговори с френските партньори и вече имаме първите изпълнители, които ще бъдат на 17 юни, отново остават същите дати 16 и 17 юни в град Благоевград, мястото е ясно.

Фокус: Кои са изпълнителите?

Христина Шопова: Сега само от вашия ефир, все още не сме тръгнали с пиар кампания, но на 17 юни ще пее невероятната Imany и групата Parov Stelar.

Фокус: Кога ще бъдат финализирани окончателно преговорите и кога ще станат ясни имената на всички артисти, които ще вземат участие?

Христина Шопова: Очакваме до края на следващата седмица да приключат всички преговори и договорки, така че имаме имената и на другите участници. Разбира се, че едни такива договаряния и преговори отнемат време, ние също сме нетърпеливи да знаем вече всичко и да започнем рекламна кампания за нашия фестивал, но сме сигурни, че меломаните очакват, като е важно да знаят, че събитието ще го има тази година отново и със сигурност няма да останат разочаровани от имената, които ще бъдат в Благоевград.

Фокус: Трудно ли е, госпожо Шопова, да бъдеш домакин на такива звезди и какви са предизвикателствата?

Христина Шопова: Първо е трудно да спечелиш доверието, за да бъдеш домакин на такъв фестивал и на нас, разбира се, първите две издания ни отнеха много сили, нерви, но това беше възнаградено. Публиката, която дойде и ни подкрепи, показа, че мястото на този фестивал е точно в Благоевград, че хората искат фестивала и това е важно за нас, дава ни стимул наистина да продължаваме, защото вие знаете, че едно такова голямо събитие отнема и средства, и много усилия, като е нужно наистина много добра организация, за да се случи. Имаме щастието да работим с много добър френски екип, от който научихме много. Ние заедно правим фестивала, което е важно за нас и спечелихме тяхното доверие. Хубавото е, че всички звезди досега остават доволни от Благоевград, от условията, които предлагаме, и разбира се, когато кажеш на свои колеги, че в България и в Благоевград фестивалът си заслужава, те по-лесно идват. За нас това е една отъпкана пътека.

Фокус: Наистина Благоевград събира хиляди посетители и от страната и от чужбина на този фестивал. На какво според вас се дължи този огромен интерес към „Франкофоли“ и спокойни ли сте за здравите връзки между българската и френската култура и музика?

Христина Шопова: Ние вече сме спокойни, но за съжаление тези връзки бяха прекъснати в годините. Благоевград неслучайно избра 1991-1992 година за мястото, където се провежда този фестивал. Знаете, „Франкофоли“ е марка във Франция като фестивал. За съжаление, през годините само три издания има в Благоевград и след това има едно дългогодишно, 20-годино прекъсване, а френският фестивал вече е на 35 години. Много лесно се закрива нещо, но трудно се възстановява и на нас ни отне около 5 години само, за да можем наистина да възстановим този фестивал, така че смятам, че оттук насетне никога не трябва да бъде позволявано това нещо да се закрива или прекъсва, а и това ще спомогне със сигурност за френско-българските отношения да се заздравят и да се подобрят, защото какъв по-добър посланик от музиката и изкуството.

Фокус: Ще има ли тогава и тази година младежки модул с инициативи за младите франкофони?

Христина Шопова: Разбира се, това се оказа една доста добра инициатива и младите хора я приеха с много ентусиазъм. Присъствахме на невероятни дебати от младите хора и само на френски език. Имаме изключително подготвени деца в тази област и Благоевград им даде сцена на развитие. Тази година отново ще се погрижим за младите, защото смятаме, че това е пътят и те трябва да имат някакъв стимул. Така че тези сили тепърва ще се разрастват. Миналата година пристигнаха най-добрите ученици от всички френски гимназии в цяла България. Наградата за тях беше, разбира се, присъствието на концерта, и тази година ще бъде така. Те имат своите условия, за да пристигнат в Благоевград, училищата ги избират с конкурси. Все пак най-доброто от цялата България идва в Благоевград. Тези инициативи създават и публика, защото ние отглеждаме публика. Сигурни сме, че децата, присъствали на фестивала 2-3-4 години, никой по никакъв начин няма да може да им промени сетивата за нещо некачествено и нещо пошло.

Албена ИВАНОВА