Венелин Иванов, ИК „Сава Муткуров“: Прочут италиански скулптор се оказа автор на бюста на ген. Муткуров, който ще поставим в центъра на Търново

Изненадващо откритие направиха членовете на комитет „Сава Муткуров” в старата столица. Оказа се, че паметникът на бележития търновец, който беше дарен от негови наследници и ще бъде открит официално на 6 септември – Деня на Съединението, е дело на прочут италиански скулптор. Повече прочетете в интервюто, което  един от инициаторите на идеята Венелин Иванов даде за предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“.

 

Фокус: Г-н Иванов, какви са новостите около паметника на ген. Сава Муткуров, който предстои да бъде монтиран в центъра на Велико Търново след броени дни?

Венелин Иванов: Както Вашите читатели вероятно знаят – на 6 септември в Деня на Съединението е, чиито деец, а в последствие и защитник като участник в Сръбско- Българската война, е ген. Сава Муткуров, ще бъде открит неговият паметник. Ние от комитет „Сава Муткуров“ още през миналата година, през месец декември, поставихме началото на събирането на средства за изграждането му. С времето имаше няколко събития, които ние реализирахме и на едно от тях, на което представихме нашата визия за монумента от скулптора Денислав Сираков, с нас се свързаха наследници на ген. Муткуров. Те ни поканиха при тях в София и ни показаха, и в последствие дариха един доста стар бюст на генерала, който първоначално по наша преценка и след оглед от експертите, които са част от нашия комитет, преценихме, че е над 100-годишен. Направен е от карарски мрамор, който е много качествен материал, с който е работил и Микеланджело. Тогава предположихме и, че е изработен от италиански или руски скулптор, защото самият начин на изработката показваше тези школи. Като, разбира се, дадохме по-голяма вероятност на това майсторът да е италианец. Преди няколко дни, обаче, в едно по-обстойно преглеждане и почистване на долната част – в основната на бюста, беше открит надпис, в който се виждаше инициалът на първото име и фамилията на майстора на паметника, както и годината на създаването му. Това е италианският скулптор Винченцо Йераче, а паметникът е направен през 1894 година, което означава, че той е една 125-годишна скулптора, изработена от водещ италиански майстор, който има доста експонати. Участва в много изложби и изложения, както в Италия, така и чужбина. По този начин този монумент се превръща не само в паметник в прослава и памет на ген. Сава Муткуров, а той става и една културна забележителност, защото това е единствената по рода си скулптора на този автор в България. Италианската школа е прочута с перфектните работи на своите майстори. Така, че освен паметно място, ние мислим, че това ще стане и едно място за посещение на туристи и хора, които се занимават с изкуство, и ще идват да се наслаждават на изяществото на самата скулптора.

Фокус: Това беше и другият ми въпрос – какво е значението на откритието Ви?

Венелин Иванов: Според нас именно това, което казах, е водещото, защото освен, чисто паметен знак, вече скулптурата придобива и своето културно, и историческо значение.

Фокус: В един от предходните ни разговори, Вие споменахте, че имате идея за разгръщане на дейността Ви с основаването на исторически кът на регентите в Регионалния исторически музей във Велико Търново. До къде стигна тази инициатива?

Венелин Иванов: Както казах в началото – на едно от събитията, които правихме за набиране на средства за изграждането на паметник на ген. Муткуров, представихме нашият модел. Рой в изграден от скулптора Денислав Сираков, но волята на дарителите беше ясна –  те ни дадоха перфектната скулптора и пожелаха именно тя да бъде монтирана в центъра на Търново. Така, че вече имаме два паметника и този, който бе изработен от нас смятаме да дарим на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Това, което ние сме решили, ще бъде факт. мога да Ви уверя. Към момента този модел, който ние ще дадем на музея, е изложен в Националния военен университет, където да може випускниците, които завършиха и новоприетите момчета, и момичета, които тръгват по пътя на военната професия да се запознаят с образа и делото на генерала. Така, че след като изложението там приключи, бюстът, така както сме решили, ще бъде предаден за съхранение в РИМ. А в последствие, след като приключи с поставянето на бюст паметника на ген. Сава Муткуров в центъра на Търново, комитетът е обявил, че ще продължи в тази насока и ще изгради паметник третия регент, който няма такъв – търновецът Георги Живков. Той е просветен деец, революционер, министър на образованието в кабинета на Стамболов и регент на Княжество България. Така, че следващата ни работа ще е изготвянето и реализирането на този проект.

Луиза ТРАНЧЕВА