88 000 българи и чужденци са посетили Аладжа манастир край Варна през това лято

 88 000 българи и чужденци са посетили Аладжа манастир край Варна през това лято. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна главният уредник Валери Кинов. По думите му, данните сочат, че през тази година има 10% ръст на посещенията. „Със сигурност броят на посетителите е доста по-голям, защото по традиция на националните празници, входът за Аладжа манастир е безплатен. В тези дни имаме много голяма посещаемост, но не правим статистика“, допълни Кинов. Той подчерта, че през този сезон най-многобройни са били посетителите от Полша и Румъния, а като цяло данните сочат, че 76% от посещенията са били направени от чужденци. Повече са били и децата, които са посетили манастира, добави уредникът му. Валери Кинов, посочи, че обектът е с най-висок ръст на посещаемост в системата на Регионалния исторически музей – Варна. Това се дължи на факта, че от май до октомври, музеят е отворен от 9 ч. 21 ч., без почивен ден.
И през тази година са реализирани вечерните представления на аудиовизуалния спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“, посетени от над 6 200 души, от които 90% са чужденци, основно германци. „По всяка вероятност ще трябва да сменим спекатакъла, защото вече се изчерпа. В предни години сме имали по 20 000 посещения, но с времето намаляват, което означава, че ще сменим концепцията“, добави още Валери Кинов.
В ход е разработване на проектно предложение по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“, по оперативна програма „Региони в растеж“. Той предвижда реставрация, консервация и социализация на археологическия обект. Предстои основен ремонт и реконструкция на посетителския център, обновяване на изложбените зали и създаване на нова експозиция и обновяване на осветлението в комплекса и създаване на нов аудиовизуален спектакъл.
Десислава ВАСИЛЕВА