90% от заявените паралелки за държавен план-прием за учебната 2020/2021 за училищата във Великотърновска се разкриват с подкрепата на бизнеса от региона

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Велико Търново. 1 798 са учениците от Великотърновска област, които предстои да завършват седми клас през настоящата учебна година и да кандидатстват в гимназиален курс на обучение. Те са с 37 повече в сравнение с 2019-та. Специалностите, между които те ще имат възможност да избират, са общо 77. Това каза пред журналисти в старата столица инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. През 2018 година децата са били 1785, заявените специалности – 83, а изпълнените – 76. През 2019 година учениците са били 1757, утвърдените паралелки – 81, а изпълнените – 77.

„Само това твърдение показва, че утвърждаването на повече паралелки като държавен прием разсейва желанията на децата и води до закриване на повече класове, тъй като те не могат да се реализират. Затова през 2020-та, тази година, за следващия държавен план – прием имаме 1 798 ученици и възможен брой 77 специалности, които сме спуснали като квота по общини, съобразно броя на децата, които завършват седми клас. Този брой ни е посочен от Министерство на образованието“, обясни инж. Личева.

Най-много деца има в община Велико Търново – 667, при 615 за миналата година. В останалите общини броят на седмокласниците се запазва в рамките на 3-4 деца повече или по-малко.

„Новите професии сред планираните паралелки са „Строителен техник. Водно строителство“, която е в списъка с недостиг на специалисти, „Дизайнер. Рекламна графика“, „Техник/технолог на ХВП по специалност производство на месо, месни продукти и риба“, „Електромонтьор. Електрообзавеждане на производството“ и „Автотранспортна техника“. Те са разпределени спрямо заявените желания на училищата в областта“, допълни още началникът на РУО.

Тя подчерта и, че класовете, които ще са в дуална система на обучение, ще са осем, колко са били и през миналата година. Освен това увери и, че 90% от всички специалности, които ще бъдат разкрити, са получили пряка подкрепа от работодатели, които са гарантирали практика за учениците, които ще се обучават в тях.

Луиза ТРАНЧЕВА