Манол Тодоров, Сдружение „SOS-ПТП“: Стотици пострадали от ПТП-та получиха своите парични обезщетения чрез нас

За това как Сдружение „SOS-ПТП“ ще отбележи 5-годишния си рожден ден и за отчета на дейността и резултатите на сдружението досега Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Манол Тодоров, национален координатор на Сдружение „SOS-ПТП“ и областен координатор на сдружението за Бургас.

Фокус: Г-н Тодоров, как ще отбележите петия рожден ден на Сдружение „SOS-ПТП“?

Манол Тодоров: Отбелязването на рождения ден на сдружението ще бъде със забавна и образователна цел. Рожденият ден на сдружението ще бъде отбелязан на 11 февруари по начин, по който в Бургас не е правен според мен, а именно с детско рали, което ще бъде и с развлекателна, и с възпитателна насоченост. Ралито носи името „Купата на Хитами“, защото инспектор Хитами е нашият талисман и винаги, когато организираме инициативи, той е с нас. То ще се проведе в голям търговски център в Бургас в събота от 11:00 часа чрез предварителни записвания на малките участници. Казвайки детско рали, нямам предвид мощни коли, а стандартните акумулаторни детски коли, които всяко дете между 3 и 8 години може да управлява. Ние се погрижихме те да бъдат в две категории, а досега има повече от 100 записани деца. Изборът на рали състезание не е случаен, тъй като идеята и дейността на сдружението е пътната безопасност. Освен консултации на пострадалите при катастрофи, сдружението работи и по редица социални дейности, свързани с пътната превенция и това ще приложим и на празника си. Преди началото на рали състезанието децата ще имат възможността да придобият основните знания за пътната безопасност.

Фокус: Какъв е отчетът за свършената работа през тези 5 години?

Манол Тодоров: Стотици пострадали от ПТП-та получиха своите парични обезщетения чрез нас. През последните 5 години, от самото откриване на сдружението досега, екипите съдействаха на стотоци хора, които чрез консултации или чрез юристите, към които ги насочваме, са получиха своите парични обезщетения вследствие на материални и психически щети от ПТП-та. Това е и най-важното, което свършихме по време на своята 5-годишна работа, защото съдействаме за това хората да получат своите обезщетения, които по закон са в много сериозни като суми. Другият акцент в работата на сдружението са обученията по пътна безопасност и социалните дейности в Бургас и региона. Пътната превенция, обученията и помощта при всеки индивидуален случай достигат нивата, които си поставихме в началото, но тепърва предстои още много работа. Всеки трябва да отстоява правата си и ние се стремим към това, затова за 2017 година целта на сдружението е ежемесечно провеждане на мащабна кампания с послание към хората. В процесите, в които участвахме, установихме, че управляващите и отговорните лица за пътната превенция не са активни, затова се фокусирахме върху обучението на хората. Народопсихологията е най-важна, за да се избегнат пътнотранспортни произшествия, всичко друго е постфактум. Обученията е най-добре да се извършват в ранна детска възраст, защото по този начин след 10 години ще се сдобием с ново общество, притежаващо култура и знания на пътя.

Фокус: Какъв е вашият коментар за въвеждането на системата с така наречените „умни“ светофари?

Манол Тодоров: „Умните“ светофари трябва да бъдат обособени на места с по-голяма концентрация на движение на автомобили. Инсталацията на иновативните светофари специално за града трябва да се извърши на места, подобни на новия надлез, който свързва к-с „Братя Миладинови“ с к-с „Славейков“ – ул. „Струга“. На това трасе има по-голям поток от автомобили и по-малко пешеходци, затова, при случаи на пресичащи, светофарът е много полезен. И обратно – при голямо струпване на пешеходци движението на автомобили значително ще се затрудни, ако има инсталиран „умен“ светофар. В Бургас откъм наличие на светофари, пешеходни пътеки и организация на движението тепърва ще настъпват подобрения.

Фокус: Във връзка със зачестилите инциденти на пострадали пешеходци, смятате ли, че Бургас разполага с достатъчно пешеходно пространство?

Манол Тодоров: Бургазлии разполагат с достатъчно пешеходно пространство. Нововъведенията в инфраструктурата като пасарелки, мостове, пешеходни пътеки предоставят много алтернативи на гости и граждани на града да пресичат безопасно, за разлика от други градове, при които този проблем все още стои на дневен ред. Въпреки това пешеходците до голяма степен носят вина при ПТП-та, защото има твърде много случаи на пресичащи в необособени за целта места. В Бургас иначе се наблюдава толеранс между шофьори и пешеходци. От разговори с хора, които не са от Бургас и споделят своите впечатления, отчитам, че бургаските водачи на автомобили спират на пешеходните пътеки. Относно частичното негодувание на шофьорите заради наличието на легнали полицаи в града смятам, че е безпочвено, тъй като голяма част от тях вече са премахнати. Истина е, че в един определен период от време те бяха много повече. Легналият полицай е един добър начин да се убива скоростта и според мен всеки един от тях е на мястото, на което е най-необходим. Повечето от легналите полицаи са поставени по искания на граждани, на опасни отсечки, в близост до учебни заведения и на места със силна концентрация на пешеходци.

Силвия ДОНЧЕВА