Веселка Лазарова, Сдружение „Спасителен център за кучета“ – Благоевград: Организираме пореден благотворителен базар в помощ на бездомните животни в града

Снимка: ИА "Фокус"

Веселка Лазарова, Сдружение „Спасителен център за кучета“ – Благоевград: Организираме пореден благотворителен базар в помощ на бездомните животни в града

Веселка Лазарова, председател на Сдружение „Спасителен център за кучета“ – Благоевград и един от организаторите на благотворителен базар в помощ на бездомните животни, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Тази събота и неделя в Благоевград ще се проведе едно много хубаво събитие, на което Вие сте един от организаторите. Кажете за нашите слушатели и читатели какво точно ще представлява то?

Веселка Лазарова: Поредната наша инициатива е един скромен благотворителен базар, който ще се проведе на 2 и 3 ноември в Благоевград. Той ще се състои в магазин, предоставен ни от наша доброволка, която също е любител на животните. Той се намира в центъра на града, срещу пощата. Целта на базара е да се съберат средства в помощ на бездомните животни в Благоевград, които обгиржваме и най-вече да се направят колко се може повече кастрации, да им се подсигури храна, ако може и къщички за предстоящите студени месеци.

Фокус: Какви артикули ще се предлагат на базара?

Веселка Лазарова: Основно имаме дарение от една дама от Дупница, която има магазин за дрехи втора употреба. Тези дрехи ще бъдат пуснати на съвсем символични цени. Имаме предложения и от няколко момичета, които за каузата ще направят маникюри, масаж на тяло и лице. Ще предоставим книги, както и някои дребни сувенири, които са ни останали от предишни базари.

Фокус: Ще могат ли хората да дарят средства без да закупят артикул или пък да закупят такъв, който да Ви оставят за повторна продажба?

Веселка Лазарова: Разбира се, че ще може. Дори приканваме – който има възможност да се включи и с неща, които смята, че могат да бъдат продадени. Очакваме всеки, който има желание да помогне. Базарът ще бъде от 10.00 до 18.00 часа и в двата дни. На място винаги ще има човек от сдружението или доброволец, така че нека гражданите на Благоевград, които обичат и са заинтересовани от съдбата на бездомните животни – да заповядат.

Фокус: Казахте, че средствата, които ще съберете ще се използват най-вече за кастрация, за храна и евентуално за къщички. Защо всички тези неща са важни и са от първостепенно значение?

Веселка Лазарова: Защото знаем, че кастрацията е основният начин да се намали популацията на бездомните животни. Ние искаме те да се правят в клиники, при необходимите условия затова. Това е най-голямата помощ, която може да се направи, защото по отношение на храненето – доста хора вече са съпричастни към съдбата на бездомните животни. Но съгласни сме, че едно животно само не може да отиде и да посети клиниката и да се подложи на кастрация. А за къщичките, то като имам предвид, че времето ще застудее – ако може да съберем средства по райони да поставим по някоя къщичка, то това ще бъде чудесно.

Ливия НИНОВА