Д-р Калоян Методиев, политолог: За Бойко Борисов и Корнелия Нинова залогът на предстоящите избори е много голям

Д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в интервю за предаването „Метроном“ по Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Методиев, в началото на разговора ни с Вас нека поговорим за това на какви „играчи“ мислите, че ще заложат основните политически партии в депутатските си листи – познати лица в политиката или както БСП дадоха заявка „млади лица“?

Калоян Методиев: Можем да говорим за два вида листи – динамични и статични. Динамични са по-рискови с нови хора и не непременно млади. Това направиха БСП като модел – вкараха си маркетингови лица за първи път от години. Вторите са статични със запазване на фигурите, такива каквито са – листите на Обединените патриоти. ПП ГЕРБ по-скоро отиде на втория  вариант, което е странно, защото доскоро те бяха най-маркетинговата и медийно ориентирана партия в българския политически живот.

Фокус: Към момента вече са ясни водачите на листите на ГЕРБ, БСП, АБВ и Обединените патриоти за Благоевградска област. Това са Цветан Цветанов, Тома Томов, Владимир Елезов и Атанас Стоянов. С оглед на това каква ще е според Вас основната борба в региона? Кой срещу кой ще се изправи?

Калоян Методиев: Интересният сюжет ще е Цветан Цветанов и Тома Томов. Пословичната обща култура и речевитост на първия ще се противопостави на организационно-партийния талант на втория. Това е любопитното за областта, а и за цялата страна като развитие. Да видим и дали Томов ще може да вземе завоя от международен журналист към политически говорител, който трябва да предлага решения. Но отсега съм на мнение, че на Цветанов няма да му е леко.

Фокус: В страната също се очертават интересни сблъсъци като например Бойко Борисов и Корнелия Нинова в София. Тоест не изглежда ли сякаш партиите залагат на сигурното?

Калоян Методиев: Ако питате мен, това е най-несигурното. При лидерските сблъсъци единият лидер губи и си отива. Корнелия Нинова има нужда от фронталния сблъсък с Бойко Борисов. Той вече е най-стария като стаж и възраст, не е в кондиция след президентските избори, дразни се лесно. Тя действа по-напористо, „питбулски“. Нещо, което самият Борисов правеше в миналото. И за двамата залогът е голям и ако въобще има някакви компромиси, те ще са след края на март.

Фокус: От Реформаторския блок пък обявиха, че те ще оповестят своите водачи на листи в понеделник. Защо според Вас се бавят, въпреки че по-големите партии вече казаха кои ще бъдат водачите им?

Калоян Методиев: Заради пазарлъци. Там стана такъв „тюрлю гювеч“ от технологични парчета, не казвам политически, че няма накъде. Толкова са разнородни, че не могат да сглобят и две изречения на програмна основа. Въпросът е кой колко „кофи“ гласове може да „излее в общата каца“, за да „прелее“ над 4-те процента.

Фокус: Борба на идеи, лидери или компромати ще наблюдаваме в предстоящата съвсем скоро кампания?

Калоян Методиев: От всичко ще има, но в различни пропорции. Идеите ще са най-малко, дори пренебрежимо малко. Лидерските битки ще са ожесточени и интересни. Компроматите ще са следствие от тази ожесточеност. Малко вероятно е тази кампания да роди новата визия за България чрез стабилно управление, но ще бъде подчертано интригуваща.

Фокус: Ще се опитат ли партиите да вплетат проблемите на местно ниво в своите предизборния обещания или всичко ще се върти около националните приоритети?

Калоян Методиев: Големият сблъсък ще е национален. Разбира се, че ще има местни кампании. Но при тях има една особеност – не са толкова важни обещанията, а хората. Важните на местно ниво са лицата от листите със своите биографии, истории. Хората по места вече преценяват кой кой е, какво е свършил досега, познават се. Ако сложите някой мошеник, некадърник, дедесар, завлякъл хора с пари и т.н. в листата, ще отблъсне не едно и две семейства. В ерата на всеобхватните медии вече е по-трудно да криеш неполитически продукти в листите.

Фокус: По-голяма част от партиите вече представиха своите управленски програми. Така например от ГЕРБ казаха, че ще работят за по-високи заплати, подобряване на здравеопазването, от своя страна БСП поеха ангажимент 8 милиона българи и нито един под прага на бедност, Реформаторите пък продължават да настояват за добра правосъдна реформа.  Кое от тези неща Ви изглежда реалистично за постигане и кое популистко?

Калоян Методиев: В условията на пазарна икономика не може да определяш средна заплата. Всички се втурнаха да вдигат доходи, пенсии и т.н, но проблемите на България, според мен, не са финансови. Те са в следствие от криза на морала, от липсата на организация на живота, култура, ред, социална и образователна дисциплина, на лоши хигиенни навици, на ширеща се корупция и прекален бюрократичност. Оправят ли се тези въпроси ще дойде и големият икономически растеж, по-високите доходи, по-доброто качество на живот.  Демографията е топ приоритет и наистина трябва да станем повече, но не 8 милиона както казва Корнелия Нинова, а 10 милиона. Това трябва да е целта. Тогава ще имаме собствена икономика, пазар с потенциал за своеобразна независимост и ще може да се превърнем в регионален фактор.  Сред добрите идеи на ГЕРБ и БСП бих откроил общото им виждане за демонополизация на най-голямата черна дупка в България – Здравната каса. Студентите по медицина държавна поръчка да остават с договор в България, един учебник по предмет, един документ в институция, отпадане на имунитета на народните представители са сред тези, които одобрявам. Останалите ми се струват доста популистки на моменти, а някои и грандомански. Най-важният въпрос е този за паралелната държава. Това е ключово в разговорите според мен.

Фокус: Ще успеят ли според Вас партиите да избягат от жаргонно казано „отварянето на празния чувал с обещанията“ или точно обратното?

Калоян Методиев: Е, няма как да успеят. Те гледат едни от други, следят се, сравняват си обещанията и закономерно искат да изпъкнат, да са по-различни, за да посегнат към тях избирателите. Оттам идват и тези залитания в стил търг на Сотбис с надаване едни спрямо други.

Фокус: До момента от всички партии казват, че ще служат на обществото и затова искат да вкарат млади лица в политиката и експерти. Вярвате ли вие в това и какво казва погледът ви на експерт?

Калоян Методиев: От 20 години следя българската политика и честно казано не вярвам. Просто няма пряка връзка между служене на обществото и младостта. Такива млади крадци и мошеници минаха през политиката, че мисля, че можем да оборим подобен извод. За експертите важи същото. Същевременно съм оптимист, че под външен натиск, исторически развития, късмет, в политиката успяват да влизат и качествени и свестни хора, които да не бъдат засмукани от системата. Когато те станат критична маса тази система ще трябва да се промени или да се разруши. Ролята на политолозите, а и на нашите „братовчеди“ социолозите, е да оказват натиск в тази посока, а не само да маркират развитията.

Фокус: За финал на нашия разговор ще се усложни ли в бъдеще политическата обстановка в България или след изборите партиите ще се опитат да намерят консенсус?

Калоян Методиев: По-вероятно е да се усложни и да търсят консенсус. Следващия парламент като състав няма да позволи стабилно управление с дълъг хоризонт, което да се крепи от качествена и балансирана коалиционна конструкция. Ако се получи ще сме приятно изненадани, но съм скептичен за някакъв красив сценарий, който да ни очаква.

Ливия НИНОВА