За честта и славата на България

За честта и славата на България – 21 януари

В предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ днес ще си говорим за Балканската война 1912-1913 година и по-конкретно за боевете при Булаир на 26 и 27 януари (стар стил). В началото на януари 1913 година в Османската империя е извършен преврат, начело с младотурския лидер Енвер бей. Новото правителство прекратява примирието с държавите от Балканския съюз и подновява военните действия. Булаирският бой е част от общо настъпление, включващо офанзивни действия на позициите при Чаталджа и десант при Шаркьой. Целта на Османското командване е да настъпи в Източна Тракия към обсадения Одрин. Тази битка завършва с успех за българската войска, докато турската губи половината от числения си състав и оставя почти цялата си техника на бойното поле.

За подробностите около тези събития ще разговаряме с историка проф. Пламен Павлов, с о.р. полк. доц. Станчо Станчев от Военна академия „Георги Стойков Раковски“, с полк. доц. д-р Емил Енев от Катедра „Сухопътни войски“ във Военна академия „Георги Стойков Раковски“, както и с историка д-р Ангел Джонев.

Водещ – Цвета Лазаркова

За предаването За честта и славата на България

Единственото военно патриотично предаване в българския радиоефир, в което представяме славната бойна история на българската войска, героизма и себеотрицанието на българския дух, таланта и далновидността на българските пълководци. Със своята патриотична насоченост предаването се обръща и към ключови за историята на страната ни исторически събития, възражда спомените за паметни за историята мигове на величие. Излъчва се в събота от 13 до 15 часа.