За честта и славата на България

За честта и славата на България – 7 януари

В днешното предаване ще си говорим за бомардировките на София по време на Втората световна война. На 10 януари се навършват 73 години от една от най-зловещите и кръвопролитни бомбардировки през 1944 г., когато е извършена първата комбинирана дневно-нощна атака на англоамериканската авиация над столицата. Загиват 750 души, ранените са над 700 – предимно цивилни, мирни граждани и военни. Нанесени са тежки удари на над 900 сгради, половината от тях са напълно разрушени.

Назад в историята ще ни пренесе полк. проф. Димитър Недялков от Катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана” на Военна академия „Георги Стойков Раковски“.

Ще разговаряме и със съвременника на тези събития Никола Христов, внукът на командира на 11-ти пехотен Сливенски полк генерал-майор Никола Христов. Родителите му загиват при една от бомбардировките на София. Какви са спомените му от онова време ще ни разкаже самият той.

Ще надникнем и в Музея на авиацията в с. Крумово – повече за историята му и какво се съхранява там ще научим от репортажа на колегата от Радио „Фокус“ Пловдив Тони Михайлов.

Водещ – Цвета Лазаркова

За предаването За честта и славата на България

Единственото военно патриотично предаване в българския радиоефир, в което представяме славната бойна история на българската войска, героизма и себеотрицанието на българския дух, таланта и далновидността на българските пълководци. Със своята патриотична насоченост предаването се обръща и към ключови за историята на страната ни исторически събития, възражда спомените за паметни за историята мигове на величие. Излъчва се в събота от 13 до 15 часа.