Добро утро, България

Акценти в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ на 9 март

Четири са установените положителни проби за COVID-19 у нас, правителството прие извънредни мерки. Министерски съвет забрани износа на маски и защитни облекла и отмени всички спортни и културни прояви в цялата страна. Двете болници в Плевен и Габрово, където са настанени пациентите, остават под карантина.

Има ли промяна в обстановката в страната, в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ питаме проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Колко опасни могат да бъдат паниката и страхът в  подобни ситуации, отговорите търсим от психолога доц. д-р Маргарита Бакрачева.

Болниците в Плевен и Габрово имат готовност да преструктурират допълнително легла и да пренасочат медицински персонал от други структури към инфекциозните си отделения. Разговаряме с кмета на Плевен Георг Спартански и с д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ – Габрово.

В момент на криза и недостатъчно здравни работници, какво е решението на проблемите на медицинските сестри, гост в предаването ще бъде здравния икономист Аркади Шарков.

Ще ви разкажем още за инициативата „Пощенска кутия за истории” във Варна и 150 години библиотечно дело във Видин, за изложбата „Изработено от сръчните ръце на българката“ в Бургас, за Сарафкината къща – едно от архитектурните бижута на Велико Търново, както и за резерват „Купена“ край Пещера.

Тези и още теми очаквайте в „Добро утро, България” от 06.00 до 10.00 часа на 9 март с водещ Марияна Валентинова.

За предаването Добро утро, България

Четиричасовият информационен блок на Радио “Фокус” „Добро утро, България“ започва в 06.00 сутринта от понеделник до петък, включително. В него водещите, редакторите и репортерите предоставят цялостната информация за предстоящите събития в страната и в региона, в общинската власт, в културния и обществения живот на даден град. С коментари, мнения и интервюта по важни и значими проблеми за градовете и селата участват кметове, политици, лидери на политически партии, съветници, депутати. В сутрешния блок на „Фокус” се акцентира върху проблеми за страната и Балканите, предлагат се прегледи на местния, централния, балканския и световния печат. Църковният и историческият календар разказват за всичко случило се в световната и в българската история, както и в историята на всеки град, в който изготвяме собствена програма. Емисиите от централни и регионални новини са съпътствани от разнообразна информация за спорта, времето и трафика. Музикалната партитура е съставена от най-популярните изпълнения в различните стилове – поп, рок, реге, латино.