„Дупница – ключът към Рила“ – Радио „Фокус“ – Пирин

Акценти на предаването „Дупница – ключът към Рила“ – Радио „Фокус“ – Пирин за 20 юли 2017 година

Дупница. Този брой на предаването ще бъде посветен на 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание- естествено продължение на опитите за политическо и духовно освобождение и обединение на българския народ.  Това е най-мащабното като територия и обхват национално-освободително събитие в българската история. Илинденско-Преображенското въстание е едно многопластово събитие, което все повече ще се утвърждава като върхов момент от националната ни история. И макар,че Дупница е свободна, дупничани са свързани и с освободителното движение на македонските българи. Не случайно града се нарича врата към Македония. Днес ще ви срещнем с д-р Георги Георгиев от Института за исторически изследвания при БАН, който казва, че през този период към Дупница потичат изключително мащабни и масови бежански потоци от Македония, които променят етническият облик на града за броени години. Дупница от един преобладаващо турски или условно казано мюсюлмански град се превръща в изцяло български източно православен град, благодарение именно на тези бежанци от Македония. Дупничани имат един естествен стремеж към освобождение на сънародниците и в буквалния смисъл на думата- на събратята оттатък границата. Това именно обуславя много дълготрайно ролята на Дупница, като един от центровете на тези борби за Освобождение.

Гост ще бъде и историкът Стоян Ушатов, който ще акцентира на бележитите дупничани, които загинаха по време на Илинденско- Преображенското въстание. Той казва, че участието на Дупница и Дупнишко изиграва важна роля в подготовката, логистиката и най- силно е с прехвърляне не само на чети, а и на ръководни дейци.

А в края на предаването директорът на Исторически музей Дупница- Анелия Геренска ще направи интересен прочит на тези смутни времена. Тя ще ни разкаже за дъщерята на пунктовния началник на ВМОРО Никола Малешевски- Ана Малашевска. Тя ушива знамето на Кукушката чета. В навечерието на Илинденско – Преображенското въстание, Малашевска се венчава с войводата Кръстьо Асенов, братов син на Хаджи Димитър, което става повод и за нелепото му убийство

Всичко това и още, придружено с хубава музика за добро настроение и позитивен ден, Ви очаква в „Дупница – Ключът към Рила“ от 16.00 до 17.00 часа с водещ Лора Калчева.