Легенди за България

Акценти в предаването „Легенди за България“ на Радио „Фокус“ на 13 януари

 

В предаването „Легенди за България“ на Радио „Фокус“ зимното петъчно пътешествие ще ни отведе до топлите извори на Велинград – една от най-популярните спа дестинации. Сред неповторимите гледки на Чепинската котловина до границата между Родопите и Рила Велинград привлича посетители с богата си история, отлични възможности за туризъм и природното богатство. Минерланите извори са оказали влияние върху развитието на района от дълбока древност. Смята се, че по тези земи някога е живял Орфей. Надгорбите могили е крпеости в района пък пазят следи от древните тракийски племена в периода VI – V в. преди хр. Археологическите находки свидетелстват за постоените тук римски бани, посещавани от височайши князе и царе през Средновековието. Още за историята на Велинград – създаден от сливането на селата Каменица, Чепино, Лъджене, легендата за змея на Цепина и как се развива районът като духовен и културен център по време на Възраждането – за всичко това ще говорим след минути с Георги Куманов от Историческия музей във Велинград. Той ще ни разкаже повече и за експозоциите в музея.

След страниците на историята ще се насладим и на снежната планина. Какви са условията за зимен туризъм в района на Септември, Варвара и Велинград ще ни каже заместник-председателят на Туристическо дружество „Незабравка“ в град Септември, Евгени Попов.  Сняг и топли минерални извори, история и традиции – всичко това предстои „Легенди за България“ от 17 до 18 часа. Водещ е Албена Иванова

За предаването Легенди за България

Това е съвместно предаване на Радио „Фокус“ и Министерството на туризма, в което всеки петък от 17 до 18 часа представяме известни и не толкова познати туристически дестинации и обекти, търсим тайните на историята и героизма на миналото, както и магията на легенди и предания, запазени и до днес. Разказваме за чудни места и природни забележителности, за тяхната непозната история. Вглеждаме се в народните вярвания и предания, в бита, културата и традициите. Скитаме по тесни планински пътеки и непознати маршрути, борим се с вятъра на недостижими, горди върхове и зъбери, разглеждаме крепости и манастири, древни светилища и тайнствени пещери, вървим по пътя на бистри реки и потоци, край вековни гори, отсядаме в малки и трудно достижими хижи, опитваме и вкуса на местните традиционни ястия в компанията на неповторима българска музика. Разговаряме с археолози, историци и изследователи, с които заедно разтваряме страниците на миналото и легендите, а опитните планинари ни водят по стръмните туристически пътеки. Представяме най-популярните културни събития и фестивали, както и прекрасни места за спа-туризъм край древните минерални извори, привличали траки и римляни. Разкриваме очарованието и духа на старите възрожденски къщи и китни български села. Вървим по стъпките на виното и старите ритуали, търсим заедно забравени манастири, но и популярниски-дестинации през зимата. „Легенди за България“ събира на едно място богатството на историята и магията на легендите, чудото на природата и непотворимия български дух, заедно с модерния туристически облик и възможностите за популяризиране на страната ни.