„Магията на Странджа“ – Радио „Фокус“ – Бургас

Акценти в предаването „Магията на Странджа“ на Радио „Фокус“-Бургас

Пролетните обичаи Лазаровден и Цветница имат значимо място в българския фолклор. Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар, а в България е свързан с обичая Лазаруване. Цветница е религиозен и народен празник, който се празнува една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница и Цветна неделя.

За разнообразието от фолклорни мотиви, български народни песни и пролетните традиции и обичаи, разговаряме с Пепа Запрянова, диригент и основател на Детски народен хор „Трепетлика“ към Център за подкрепа и личностно развитие – Бургас. Музикалният педагог ще разкаже за участието на хора в различни музикални форуми у нас и в чужбина, за неговия репертоар и концертна дейност.

Какво е характерно за обичая Лазаруване в миналото и в наши дни ще разкаже Росица Топалова, уредник в Етнографската експозиция към Регионалния исторически музей /РИМ/- Бургас.

Всичко това и хубава странджанска музика Ви очаква между 16.00 и 17.00 часа на честота 106,5 FM за Бургас и 99,4 FM за Созопол. Водещ – Силвия Дончева.