Oсмият Национален събор на овцевъдите в България ще бъде открит до Петропавловския манастир край Лясковец

Велико Търново. Oсмият Национален събор на овцевъдите в България ще бъде открит до Петропавловския манастир край Лясковец. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/. Събитието ще се проведе в дните от 10 до 12 май. Очакват се над 200 изложители. Тази година във форума ще се включат представители на браншови организации от 17 държави – Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Испания, Казахстан, Киргизстан, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Узбекистан и Франция. На 11 май чуждестранните представители на отрасъла ще обсъждат на кръгла маса цифровизацията и предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди и пред младите потребители. Насърчаването на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини ще е във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите, който ще се проведе под мотото „Българските храни от български суровини“. Съборът ще е разгърнат на терен от 140 дка, на който ще има две сцени, над 5500 кв.м. изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози, терен за състезанията по теглене на товари от коне-тежковози, изложбени площи за техника и съоръжения за животновъдството и други. Посетители ще могат да видят над 16 породи овце ,8 породи млечни кози, различни видове пастирски и овчарски кучета, коне-тежковози, магарета. Традиционно ще се проведе Националното изложение по млечно козевъдство, а в последния ден на събора ще е аукционът на чистопородни овце, кочове и агнета. 13 специализирани фирми ще представят селскостопанска техника, оборудване и фуражи в дните на събора. 30 български животновъди, преработващи собствено мляко, ще участват в изложението на продукти от овче и козе мляко и ще предлагат директно продукция в специално обособена зона. Едни от големите атракции на събора ще са фермерските състезания по доене, стрижба на овце и теглене на товари от коне-тежковози. За първи път ще се проведе състезание за най-тежък коч и пръч, като наградите за призовото място ще са по 1000 лева. В занаятчийското изложение ще се представят 60 майстори от цялата страна, а в мобилната музейна експозиция ще има автентични народни носии и възстановки на обичаите от старите женски седянки.

На две сцени ще се проведе осмото издание на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ с участието на 2000 изпълнители , а в изложба ще са подредени 200 творби от националния конкурс за детска рисунка на тема „Гергьовден и овчарството“.

През трите дни на събитието кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“ ще възроди стари български рецепти с овче мляко, сирене и месо от различни краища на страната.

На събора ще има концерт на оркестър „101 каба гайди“, демонстрации на Прабългарската школа „Бага-Тур“, хоротека, нестинари, а специален гост ще е Пътуващо читалище „Бащино огнище“ .

За събитието е организирана зона за паркиране на 5000 автомобила. За осигуряване безопасността на посетителите движението на моторни-превозни средства ще е еднопосочно от Арбанаси и Велико Търново към Петропавловския манастир и Лясковец. През трите дни на събора ще има и временна автобусна линия между Лясковец и Петропавловския манастир.

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Националният събор на овцевъдите в България се провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г., а през миналата година събитието бе посетено от над 130 000 души.

Официалното откриване на Осми Национален събор на овцевъдите в България е в 11.00 часа.

Надежда КРЪСТЕВА