Светилник

Акценти в предаването „Светилник“ на Радио „Фокус“ на 19 февруари

 

Днес в „Светилник“ по Радио „Фокус“ ще почетем 19 февруари, когато отбелязваме 144 години от гибелта на Васил Левски. И макар съвременното общество да се гордее с научните постижения и цялостното си развитие, въпросителните на Апостола, написани след обръщението „Народе“, остават загадка. Остава и онази страшна сила, която Левски излъчва дори от черното бесило край тогавашна София, за която пише Ботев.
Едно от местата, което е свято за Апостола, е манастирът „Свети Спас“ в подножието на Стара планина, където на 7 декември 1858 година Васил Кунчев е ръкоположен за Дякон Игнатий.
Ще бъдем и в Панагюрище – бъдещата столица на ІV революционен окръг. За срещите му там са запазени интересни спомени от тогавашните жители на града. Разказа ще продължи Ирина Ботева от Историческия музей в Панагюрище.
Левски е българският Христос, смята авторът на книгата „Последната изповед на Апостола” Светозар Казанджиев. С него ще ни срещне репортерът Даниела Бойкова.
Програма „Светилник“ е на вълните на „Фокус“ от 8.00 до 9.00 часа. Водещ: Росица Ангелова.

За предаването Светилник

Предаването е предназначено за налагане на българската история, традиция и култура, ценностите на българската православна църква, българската литература, история на бележити личности, местни легенди и предания, достижения на българската държавност. Излъчва се в неделя от 8.00 до 9.00 часа.