XIV Фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц“ предстои във Велико Търново

Велико Търново. От 3 до 6 май 2019 г. в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, ще се проведе поредното XIV издание на Националния фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“. Събитието е организирано от Община Велико Търново и Народно читалище „Извор – 1873” с. Самоводене. това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Официалното откриване е на 3 май (петък) в 09.30 часа.
Тазгодишното издание ще потвърди реномето на фестивала като едно от най-големите събития на детско-юношеската театрална сцена в България. Участие ще вземат 26 детски и юношески театрални състава с общо над 395 млади актьори. Те ще представят 26 спектакъла, съответно 14 в детската възрастова група и 12 в юношеската.
Участват формации от цяла България – Велинград, Кърджали, Пазарджик, Стара Загора, Варна, София, Нови Пазар, Разград, Кюстендил и др.
Велико Търново ще бъде представено от Театрална студия при Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” – Велико Търново. Младите таланти ще закрият фестивала на 6 май с пиесата „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. Сред другите представители на търновския край са състави от Дебелец, Церова кория и Шемшево.
Конкурсната програма се провежда в две категории: първа група – театрални формации с участници до 14 години и втора група – от 14 до 19 години. Съставите от първа група се представят на 3 и 4 май, а тези от втора – на 5 и 6 май.
Авторитетно жури, председателствано от известния български актьор, театрален режисьор и телевизионен водещ Николай Априлов, заедно с актьорите Веселин Калановски и Стефка Златкова, ще присъди общо 16 награди, осигурени от Община Велико Търново.