XIX  Национален ученически празник  „За хляба наш…“ поставя своя старт в Благоевград

Община Благоевград

Благоевград. Благоевград отново събира ученици от цялата страна за откриването на XIX Национален ученически празник „За хляба наш…“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Празникът е посветен на Международния ден на Земята- 22 април и се  организира със съдействието на Община Благоевград, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, РУО-Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Началото ще бъде поставено на 25 април от 16:00 часа в зала „22 септември“, където  ще бъдат подредени изложби на детски рисунки, творби на приложното изкуство, макети, обредни и празнични хлябове, старинни пособия за производство и приготвяне на хляб. Ще бъде направен ритуал за благославяне на хляба пред погледа на децата и гостите. След това, програмата ще продължи с награждаване на учители, ръководители и институции от името на Община Благоевград, РУО, МОН, НДД. Програмата за деня ще завърши с детска дискотека в Младежки дом- Благоевград, която ще започне в 18:30.

Програмата ще продължи със защита и научни разработки на участниците върху  темата „Никой не е по- голям от хляба“ от 09:00 часа в Община Благоевград в зала №5. Обреди и драматизации ще бъдат показани със сценично представяне в зала „22 септември“ в 10:00 часа. Участниците в празника ще поемат по пътя към Стобските пирамиди в 12:00 часа, за обиколка на града с  опознавателна   цел. В екскурзията ще бъдат включени групите, които са дали предварителна заявка.
Организаторите на ученическия празник „За хляба наш…“ са подготвили кулинарно- практическо състезание за всички участници, което ще започне в 15:30 часа. Отличените участници, институции, школи и ръководители в конкурсите ще бъдат наградени в 18:00 часа в зала „22 септември“. След това ще бъде закриването и финалът на XIX Национален ученически празник „За хляба наш…“

„За хляба наш…“ има за цел да  запознае децата с традициите, свързани с хляба и хлебните продукти, да обогати научните познания за производството и значението на хляба, да създаде  интерес към професиите, свързани с производството на хляб. Идеята на ученическия празник е да запознае подрастващите със съвременните изисквания и норми за хлебопроизводството и да формира знания, умения и навици за здравословно хранене и здравословния начин на живот.