XXIII Старопланински събор „Балкан фолк“, Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк“ и IV Световна купа по фолклор започват във Велико Търново

Велико Търново. XXIII Старопланински събор „Балкан фолк“, Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк“ и IV Световна купа по фолклор започват  във Велико Търново. Това съобщи Калоян Николов, президент на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.  Официалното откриване на трите форума ще е от 19.00 часа в МДТ „Константин Кисимов“. Очаква се на сцената на се изявят общо 3500 участника от около 200 групи, танцови състави, фолклорни ансамбли и народни оркестри, класически хорове, индивидуални изпълнители от всички етнографски области на България и чужбина. На 11 май около 300 от тях ще дефилират по ул. „Васил Левски“. Тази година шествието на участниците се посвещава на Деня на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. На 12 май в събота ще бъдат поднесени цветя на паметника на създателя на „Балкан фолк“ Илиян Николов, намиращ се в парк „Боруна“. Награждаването и официалното закриване е на 18 май, от 20.00 часа. Участниците в конкурсните програми на Националния шампионат и Световната купа по фолклор ще бъдат наградени със златни, сребърни и бронзови медали в 9 категории и две възрастови групи, диплом и номинации за Гран При. Носителят на Голямата награда Златен „Орфей“ и титлата Абсолютен национален шампион по фолклор за 2019 година ще получи и парична награда в размер на 1000 лв. На крайните победители, класирани на I, II I III-то място в Световната купа по фолклор „Велико Търново“ 2019, ще бъдат връчени купи, дипломи и ваучери за участие в Световния шампионат по фолклор “Word folk” на стойност 2000 лева. Журиращата комисия е в състав маестро Георги Янков – музикален специалист, маестро академик Михаил Дюлгеров – диригент, основател на ДЮФА „Българче“ и почетен гражданин на Община Велико Търново, маестро академик Иван Данчев – диригент и композитор и Валентин Халваджиев – хореограф.

Калоян Николов съобщи,ч е по време на фестивалните дни във фоайето на МДТ „Константин Кисимов“ участниците и гостите на фестивала ще имат  възможност да разгледат  фотоизложбата „Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще и бъдеще“. Проектът включва над 50 фотографии, които отразяват моменти от фолклорните фестивали и шампионати, провеждани в България под егидата ЕАФФ, официален партньор на ЮНЕСКО.

Телевизия Еврофолк ТВ ще предава на живо в интернет всички концерти в рамктие на музикалните форуми.

Надежда КРЪСТЕВА